Ne is figyelj rám…
2017. október 19. írta: csetlekbotlok.blog.hu

Ne is figyelj rám…

Hallottam ahogy felhevülten magyaráz a telefonba miközben fel-alá járkál az épület előtt. Láttam hogy ideges, feszült. Láttam rajta a tehetetlen dühöt, a kétségbeesést.

"Értsed már meg, hogy ez nekem rossz. Ilyenkor úgy érzem, sarokba vagyok szorítva. Hogy meg akarod határozni mit csináljak, hogy csináljam. Nem vagyok gyerek, ne akarj légyszíves nevelni. Ezt megtették a szüleim. Ennyire sikerült. Ez van… Halló? Halló? Bazd meg … már megint letette."

Csak rázta a fejét, olyan “ezt nem hiszem el” arckifejezéssel. Nem először fordult elő. A barátja rendszeresen letette a telefont, miközben ő még javában beszélt. Hogy mikor vált a társalgás monológgá, sose tudta. Régen legalalább búgott a készülék, ha megszakadt a vonal. Ma már nem jelzi semmi, hogy keresztüllépnek rajtad.

Próbálta újrahívni, de a srác nem vette fel. Nem volt szüksége arra, hogy kiabáljanak vele… Legalábbis ő annak hívta azt, ahogy a lány kommunikált. Valakinek az olaszok beszéde is veszekedés…

Idegesen elővette a kabátja zsebéből a cigarettáját. Leült egy padra, rágyújtott és becsukta a szemét.

Elképzeltem, ahogy a szürke füst megtelíti a tüdejét. Szépen eljut mindenhova és leülepszik, mint az iszap. Kiszorítja a levegőt. Kábítja, zsibbasztja.

Ahogy ott ült és bámult maga elé, csendesen elkezdett folyni a sós lé a szeméből. Még a szája széle sem rándult meg. Mintha észre sem vette volna. Fekete csíkot rajzolt az arcára.

ne_is_figyelj_ram2.JPG

Talán az jutott eszébe, mikor álltak egymással szemben és ő már üvöltve kérdezte “Miért szeretsz? Tudsz akár egy okot is mondani? Mert nem szereted ahogy kinézek, ahogy gondolkozom, ahogy létezem… Akkor miért? MÉGIS MIT SZERETSZ AKKOR BENNEM???” és a férfi csak annyit mondott “Nem tudom. De szeretlek.” Vagy mikor először aludt nála… Reggel mikor felébredt, átfutott rajta egy érzés, hogy csak ennyi volt. És összeszorult a gyomra. De a férfi megfogta a kezét. “Gyere, vegyünk reggelit.” Vagy mikor táncoltak, és a férfi mélyen a szemébe nézett. Akkor még úgy érezte, belelát a lelkébe.

Azon merengtem, vajon miért nem értjük egymást? Miért nem tud férfi és nő kommunikálni? Banánhéjakon csúszkálunk folyamatosan. Erről persze eszembe jutott, mikor meséltem valamit a volt férjemnek. “Van az a kopasz tanítványom. A bal kezén végig tetkó van… Iszonyat jól néz ki rajta. Azt hiszem valami sárkányt ábrázol, amint egy sziklán van, a farka vége pedig…” “Drága, a lényeget!”… “Lemondta a spanyol órát. Úgyhogy ma előbb végzek.” Egy idő után egyre kevesebbet meséltem. Mert a “lényeg” valójában egyáltalán nem számít. Nem érdekes. És aztán már nem csak a hétköznapi kis gigszereket nem mondtam el, hanem azt is egyre kevésbé, hogy mit érzek, mit gondolok. Hiába használtam ugyanazt a szókészletet mint ő… Mégsem jutott el A-ból B-be az információ. És vissza sem. Annyira másképp gondolkoznánk, mi férfiak és nők? Vajon min múlik, hogy rájöjjünk, sokszor ugyanarról a dologról beszélünk? Vagy képesek legyünk megérteni a másikat. Nem csak látni, hogy mozog a szája, hallani hogy valami hangféle mintha kijönne a torkából, hanem ÉRTENI őt. És akkor találkozom valakivel, és meg sem kell szinte szólalnom. Ott miért nincs bábeli nyelvzavar?

Közben zöldre váltott a lámpa. Átmentem a zebrán. Már várt rám a barátnőm, hogy együtt ebédeljünk. Fekete kabátomat felforrósította a nap. Élveztem ahogy én is kiolvadok. A lány ottmaradt a padon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://csetlekbotlok.blog.hu/api/trackback/id/tr3713027198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2017.10.19. 14:58:35

ez nagyon lírai lett, saját élmény?

Drednaught 2017.10.19. 16:41:28

Anno domini én is elhittem, hogy így kommunikál minden nő és képtelenek a lényegre térni.
Aztán találkoztam a párommal és megtapasztaltam, hogy igenis létezhet olyan lényegre törő, érthető, világos kommunikációra képes nő is, akivel nem beszélünk el egymás mellett.
Azóta többel is találkoztam, szóval nem kell megelégedni azzal, amit a gép dob. A célirányos keresés már más tészta, ezt belátom.

Mia and me 2017.10.19. 17:57:09

Szerintem ez alkat kérdése, az én pasim lyukat mesél a hasamba, én szoktam mondani hogy oké, ÉS .... ÉS... ? nyögje már ki a lényeget, ...mert egy ilyen végeláthatatlan folyam a napja ...
Szóval amikor a sztereotipiálban van hogy a nő csak dumál és dumál feszt, a faszi meg hümmög, és tökre máshol jár az agya, azt nagyon meg tudom érteni... főleg sokév házasság után.

D1255 2017.10.19. 22:38:18

Mmm, ez finom. Koszonom.

realnonblonde 2017.10.20. 06:18:09

Ez nem csak férfi nő dolog. Inkább kinek mi a fontos. Szánunk-e egymásra elég figyelmet, időt. Vagy igazából nem érdekel amit a másik mond vagy érez. És milyen az amikor senki sincs aki meghallgatna.

csetlekbotlok.blog.hu 2017.10.20. 08:31:09

@realnonblonde: szülő-gyerek kommunikáció pl? :D de az egy másik post lenne

Andy73 2017.10.20. 12:55:07

"Azon merengtem, vajon miért nem értjük egymást? Miért nem tud férfi és nő kommunikálni?"

Ők nem tudnak, pontosabban ők így kommunikálnak egymással.
A végén világosan jelzed, hogy egy élményedet írod le, ami nem rád-rátok vonatkozik.
Tehát vannak ilyen párok, de ez nem általános. Az ilyen kapcsolatok ritkán tartósak. Mással talán jobban kommunikálnak majd.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2017.10.20. 13:41:57

én nem bírom a folyton szófosó alakokat. az én kommunikációm a vegyél rizst, elmentem, majd jövök..

_Wasp_ 2017.10.21. 14:29:41

@PeniValdes: ez a szófosás előszobája. Az igazi férfiak, és a hozzájuk illő csajok csak igen/nemmel, sőt egyessel vagy nullával kommunikálnak.