"Azt mondtam, nincs TABLET!" De nem tilthatom el.
2018. február 08. írta: csetlekbotlok.blog.hu

"Azt mondtam, nincs TABLET!" De nem tilthatom el.

Besüt a nap a szobába és felmelegíti. Még csak reggel nyolc van, január, mégis egészen nyári érzésem támad. Leülök puzzlezni, a gyerekek a földön épp dínó csatáznak. Jó így együtt, nyugalomban. Egy fél pillanatig egészen idilli a hangulat.

Aztán…

- Anya, 63%-on van a tablet. – Tablet. Olyan ez a szó, mint bikának a vörös posztó. Csak meghallom és érzem ahogy önt el a méreg. Reggel miután felkelünk, ez az első “tabletezhetek?”, és mikor este hazajövünk akkor is. “Nem, nem tabletezhetsz” “Csak egy kicsit, csak hagy küldjem el a sárkányokat, de most jött vissza és új tojást hozott! De unatkozom! Most miért nem lehet? Légyszi!” “Nem baj, unatkozz csak, nagyon jót tud az is tenni!”

 

tablet.jpg

- Nincs tablet. - Jön a kurta válasz.

- De anya!!!! Miért nem?

- Reggel már tévéztetek és játszottál a telefonomon. Mondtam, hogy a tévé, telefon, tablet, számítógép egy kutya.

- Tabletezni akarok!

Kitör a hiszti, a sírás, a könyörgés, a püffölés. Ki fogom dobni azt a szart! Nevetséges, hogy emiatt veszekedjünk és balhézzunk.

Pillanatok alatt ingerültté válok. Érzem, hogy hiányzik az a pár óra alvás az életemből. Az esti összebújás, együttalvás másnap mindig megbosszulja magát. Ilyenkor mintha tankkal mentek volna át rajtam. Sajog mindenem. Nyűgös vagyok. Igazából nem tudom, hogy a fizikai-, vagy a lelki fájdalom miatt, hogy megint fél hétkor keltettek. Duzzogok mint egy gyerek. Legszívesebben én is csapkodnék. Nem hiszem el, hogy hétvégén sem lehet aludni! Semmit sem utálok jobban annál, mint mikor nem hagyják, hogy kipihenjem magam.

Csinálnom kéne valamit ezzel a tablet problémával. Mondjuk lehetnék akár következetes is: hétköznap nincs játék, hétvégén fél-fél óra. De akkor mi lesz a békés zuhanyzó időmmel? Valahogy nem érzek elég erőt magamban, hogy feláldozzam.

Próbálom féken tartani. Megy az alkudozás, “még öt percet, már belekezdtem ebbe a csatába”. A másik oldalról pedig “azt mondtam kapcsold ki, elég volt”. Nem akarom eltiltani. Nem hinném, hogy ez a jó megoldás. Ma már ezt nem lehet. És nem csak azért, mert az "élet" egy jó része már a kiber térben zajlik, és nem zárhatom el ez elől. Hanem tudnia kell otthonosan mozogni a számítógép világában, biztonsággal kezelni a kütyüket. Ma már a gyerekek programozást tanulnak különórán. És az valahol ott kezdődik, hogy be tudja kapcsolni ezeket az eszközöket. Csak olyan könnyen beszippantja őket. Azt szeretném, ha játszana. Ha feltalálná magát. Ha építene, legózna, társasozna, rajzolna, ha be vagyunk épp zárva a négy fal közé. Szeretném, ha valós élményei lennének. Ha öt év múlva a barátaival nem online beszélgetne, hanem lemennének bandázni a játszóra. Vagy kimennének focizni. Vagy csak csámborognának. Talán a csapatsport majd segít valamit, talán annak még van némi visszatartó ereje. Talán ott valós kapcsolatokra is szert tud tenni.

Kattog a fejem. Közben a gyerek is beletörődött, hogy mára már elhasználta a kreditjét, és hív játszani. Pár perc béke telepszik ránk, egészen addig, míg a pici rá nem jön, hogy anya nem foglalkozik vele, és hangos visítás közepette fel nem hívja magára a figyelmet. 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csetlekbotlok.blog.hu/api/trackback/id/tr2813635876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovisa 2018.02.08. 11:15:44

Szoktasd kompetitív, közösségépítő játékokra.

Nem kell fosni ettől, amikor én gyerek voltam, akkor is ment, hogy "Milyen gáz a kockulás!", és annyit gépeztünk, mint ma az összes hülyegyerek facebookozik.

Nézz utána ennek a világnak, tele van versenyszerű, kompetitív játékokkal, amikben komoly karrierlehetőség van, pl. StarCraft, Counter-Strike, COD, stb. 17 évesen az akkori barátnőmmel versenyszerűen játszottunk, 3 alkalommal külföldön is, és miközben mások már akkor több ezer eurót kerestek, mi a csajom furgonjának hátuljában aludtunk, mert szállásra sem volt pénzünk Prágában. És így is top 10 játékosok voltunk Európában. A szüleim minden erejükkel ellenezték ezt az életet, és így lett belőlem kutató, de az exemből játékfejlesztő és milliomos lett az USA-ban hamarabb, mint én befejeztem volna az egyetemet.

Magyarországon hihetetlen sötétség uralkodik ilyen téren, elég csak a fehéroroszokat (woT) vagy a lengyeleket (Witcher) megnézni, hogy egy keleti ország mit tehet ilyen téren. Lényegében a tájékozatlanságod miatt basztatod a kölyköt.

Arról nem is beszélve, hogy én angolul a játékokból tanultam meg. Több száz óra külföldiekkel való beszélgetés, amit a gyerek szívesen csinál, vajon mennyi különórát fog neked spórolni, ha nyelvvizsgáznia kell?

Az a bajod, hogy nem azt a művelődési mintát követi, mint te.

Ez ugyanolyan, mint hogy "olvassál könyvet". Miért? Én pl. nagyon szeretek olvasni, de én tradicionális kultúrában nevelkedtem, ezért alap, hogy olvasok. De ma már ki áll neki egy Háború és Békének vagy egy Feltámadásnak? Komolyan ezt várjuk a mai fiataloktól? Már Ulickaja is borzasztó lassú nekik. Vagy pl. ki fogja a barátság-képét kialakítani a Három Bajtárs alapján? Ki fogja a szerelmi életét az Éjszaka Lisszabonban moráljához igazítani? Hány ember hallgat majd a lelkiismeretére egy ádáz munkahelyen a Légy hű magadhoz alapján? És legyünk őszinték, szerettük mi a Falu jegyzőjét? Nem, nekünk az már unalmas és lassú volt! Manapság a világ felgyorsult, nincs két heted olvasni egy könyvet, de mondjuk van két órád megnézni egy filmet, vagy még inkább, 20-50 perced egy sorozatra.

Miért nem olvas senki verseket? Mert van helyette zene. Hogy hogy nem, gyerekek, akik nem tudnak elsajátítani 4 versszakot magyarul, kétszer olyan hosszú szöveget nyomnak angolul, ha rappelve vagy poposítva van. 200 éve abszurd volt, hogy ne latin legyen a kultúra nyelve, 100 éve abszurd volt, hogy ne a könyv legyen a kultúra médiája, most pedig abszurd mindkettő.

csetlekbotlok.blog.hu 2018.02.08. 12:18:27

@Tovisa: Nem akarom ráerőltetni az én dolgaimat. Ez az ő élete, nem az enyém. 6 éves. És ha megnézed, azt írtam, nem akarom eltiltani. Ma már a számítógéphasználat, lassan a programozás is kb ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint a nem is tudom, földrajz óra. Heti 3x simán tartanék az iskolákba számítástechnika órákat. Mondjuk inkább mint etikát meg erkölcstant. Csak egyszerűen a túlzott használattól, vagy függőségtől félek. Ebben a nagyon fiatal korban.

2018.02.08. 17:01:14

de eltilthatod. ha vitatkozik, ajánlom a büdös nagy pofon intézményét. az első három után többnyire elég beígérni is.

Mia and me 2018.02.08. 17:51:44

@aszfaltparaszt: "de eltilthatod. ha vitatkozik, ajánlom a büdös nagy pofon intézményét. az első három után többnyire elég beígérni is."

...a tabletet vagy a pofont .... ?. ... ;-)

Azért lehet ennél jobb ha csak simán mindennap valamihez kötöd, hogy ha azt megteszi, akkor játszhat 15 percet.
Alkudozás így is lesz, de abba belemehetsz még plusz 10 v 15 percért ha még felajánl valamit (közösségi munka, rend a szobában, pl. :))
De mi szoktunk úgy is hogy előtte sakkozunk vagy agymenőzünk egyet és utána lehet a kockulás.

Tovisa 2018.02.08. 22:46:46

@csetlekbotlok.blog.hu: Mert ha valaki denielsztílt, szepesinikit meg jakupcseket olvas, akkor hiába olvas. Ha valaki hülyeséggel játszik, akkor elbutul tőle. Fent írtam kompetitív játékokat. Ne arról próbálj mesélni nekik , hogy játszani rossz (alkudni bűn), hanem hogy mutass nekik játékot, aminek van értelme.

csetlekbotlok.blog.hu 2018.02.09. 06:04:32

@Tovisa: tudsz konkrét játékokat javasolni?

Mia and me 2018.02.09. 19:41:14

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): @csetlekbotlok.blog.hu: Tényleg, Csetlek, Horkaynak odaadod a gyerekeket lovagolni, te meg a naranccsal tabletezel :) :)

zoldborso 2018.02.10. 12:23:16

Ma már az autóvezetés is alap, ha valaki kikerül a munkaerőpiacra, ugye azt is gyakoroljátok, attől sem tiltod el! Fontos kompetencia, hogyan kell elindítani egy kocsit! Na és ott van a biztonságos szex. Az is megy már a hatévesnek? Vigyázz, mert a végén még lemarad valamiről a gyerek! És a heroint már tudja biztonságosan adagolni magának? Ja, és feltétlenül vidd el egy modelltanfolyamra is, ahol a sminkelésen kívül megtanítják fotózni is, hiszen az Instán zajlik ma már minden! Trendi anyukák szépségversenyre viszik a gyerekeiket! Vigyázz lemaradtok valamiről! Siess, nagyon, nem lesz elég sikeres, ha nem most kezded el a közgazdaságtani alapfogalmakat megtanítani neki! Remélem, deriváltni tud már! Elvégre már hat éves! Bankszámlája biztosan van már...

zoldborso 2018.02.10. 12:30:15

De ha igazán trendi anya akarsz lenni, és nem csak amúgy loholni a világ nyomában, akkor szólok, hogy Franciaországban épp most tiltják be az összes oktatási intézményben a telefonokat, tele van a sajtó azzal, hogy elektronikus kütyük nagyjából ugyanúgy hatnak az agyra, mint a kábítószerek, hogy a túl korán kezdett kütyüzés az iskolaérettséghez szükséges alapkészségek és a kommunikációs skillek elsajátítását késlelteti súlyosabb esetben teljesen kizárja, mivel az idegrendszer kellően sokszínű stimulálásától elveszi az időt, hogy rövidlátáshoz, elhízáshoz és az izomrendszer alulfejlettségéhez vezet. Ja és nem tudom, arról hallotál-e már, hogy az online piac legnagyobb gurui 15 éves kor alatt a közelébe sem engedik a gyerekeiket a gépeknek... és waldorf iskolába adják őket, ahol ezt ugyancsak tiltják. Teljesen.

csetlekbotlok.blog.hu 2018.02.10. 12:45:46

@zoldborso: két fiam van, a modelltanfolyam így kiesett. De a gumihúzást már begyakorolták természetesen. ;)
Nem trendi anya akarok lenni, hanem jó. Még a játszózás, úszás, meseolvasás és rajzolás a számottevő... csak látom, kúszik be a másik.vonal

zoldborso 2018.02.10. 13:51:16

@csetlekbotlok.blog.hu: Kedves Csetlekbotlok, tényleg nem vagy elég trendi, ha így gondolkodsz, hogy ha két fiad van, akkor kiesett a modelltanfolyam! ; ) Nekem egyébként négy lányom van, a legnagyobb már közel harminc, és én sem vagyok trendi anya, mert ők sem jártak modelltanfolyamra... :) Amúgy meg pedagógus vagyok, és arra biztatnálak, hogy ne hagyd, hogy bekússzon a másik vonal! Azt látom a gyerekeken az iskolában, hogy egyre kevésbé tudnak egymással játszani, egyre kevésbé tudnak szemkontaktust felvenni, arckifejezéseket, metakommunikációs jelzéseket értelmezni, egyre alacsonyabb fejlettséggel érkeznek az iskolába és egyre gyakoribb, hogy szexuálisan traumatizáltak -- már második osztályban téma, hogy ki mit látott "véletlenül" a neten! Állj a sarkadra, ne hagyd magad behúzni a csőbe!

2018.02.11. 13:31:50

@zoldborso:

"négy lányom van, a legnagyobb már közel harminc"

Akkor úgy saccolom, hogy te még annak a generációnak a tagja lehetsz, akit még a korabeli sajtó a cocacola-mámor meg a beatzene agykárosító hatásaitól féltett. Aztán mégis felnőttetek és itt vagytok, és most ti féltitek a következő generációkat. Szóval nyugi.

(Franciaország nem mérvadó, ez egyedül Macron idióta ötlete a sok közül, amit a gyerekek, szülők és a pedagógus szakszervezetek egyaránt elleneznek, és kivitelezhetetlennek tartanak. Finnországban meg mindeközben már évek óta kivették a kötelező folyóírás-oktatást az iskolákból az elektronikus kommunikáció térnyerése miatt, a gyerekek már kisiskolás korban a kotonhúzásról meg a tamponhasználatról tanulnak a felvilágosító órákon, 13-14 évesen meg már ingyen kotont meg tablettát osztogat nekik az iskolaorvos. Mégis jobban teljesít az oktatásuk, mint a franciáké. Tanulság? Az nincs, csak úgy megjegyeztem.

Az online guruk meg épp azt propagálják, hogy már kisgyerek-korban el kell kezdeni játékos alkalmazásokkal a programozástanulást.

A gyerekeket meg állandóan érik traumatizáló hatások, amiket meg kell beszélni velük, a világ kegyetlen, még csak internet sem kell ezekhez:
"Mikor az öngyilkosság divat lett óvodába jártam,
Asszem nem csoda, éjjelente halottakat láttam.
A Kőrösből állandóan húzták ki a tetemeket,
Fiatalokat, öregeket, kislányokat, gyerekeket
Amíg más alsógatyájából még mosták a kulát,
Mi már fogadásokat kötöttünk ki talál több hullát.
Aztán egy nap egy barátom a saját apjára akadt,
És amíg nem vágta le a kötél bizony le nem szakadt.(...)
Gyerekként nem tudtam azt, hogy ez egy elátkozott környék,
Amíg egy nap a szárító ajtaját rá nem törték
A takarítónőre, még az is felkötötte magát,
6 évesen akárhol felismertem egy halott szagát."
www.youtube.com/watch?v=ziRy7nHNmic

Abban igazad van, hogy nem szabad túlzásba vinni - ha túlzásba viszik, még a vízivás is halálos lehet.)

2018.02.11. 13:53:08

@csetlekbotlok.blog.hu:

2Arc egy erdélyi rapper, az egész munkássága hasonló, ami nekünk hátborzongató, az neki a szürke hétköznapok része volt. :(
Nem tudom, hogy mi van most vele.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2018.02.11. 14:49:30

@zoldborso: nem ez a "veszélye". sokkal inkább az,hogy azt hiszik,hogy ha valamit megtalálnak 5 perc alatt,akkor a tudást is meg lehet annyi idő alatt szerezni....tisztelet a kivételnek,és azért kéne sokkal többet használtatni ezeket az eszközöket tanórán,mert önmagában egy tablet még nem győzi le a különbségeket az egyes gyerekek közt.

Untermensch4 2018.02.13. 14:06:30

@zoldborso: Apám már 6éves koromtól adagolta életkornak megfelelően a közlekedési ismereteket. Az oktatótól tanultakon felül ez egy kerélpáros és egy gyerek életét már mindenképpen megmentette.
Hasonlóképp a párkapcsolati tanácsokat is apránként tanította. Ez is nagyon jól jött. :)

Untermensch4 2018.02.13. 14:13:20

@csetlekbotlok.blog.hu: "tudsz konkrét játékokat javasolni? "
Nekem úgy lett vmennyi angol szókincsem hogy közben gyűlöltem az angolt, iskolában nem is igazán tanultam (mondjuk mást se nagyon mert lusta is vagyok, de az angol külön hendikeppel indult nálam mert német volt az első idegen nyelv; mondjuk azt se tanultam meg...). De egy napi több órában játszott stratégiai játékhoz kellett olvasni dolgokat angolul, így végül többet forgattam a szótárat játék mint iskolai feladatok miatt...
Nálam a "civilization" című játék volt az a bizonyos. Persze akkor még, nem sokkal a pattintott kőeszközök feltalálása után az első rész de mostanra eljutott a hatodikig. A játék fanatikusai főleg angol nyelvű fórumokon osztják meg tapasztalataikat.

2018.02.13. 15:05:25

Mindenkinek van igaza ! Még Zizinek is.
A világ ledarál, ma ez van, elektronikus virtuális világ. A pedagógusnak is igaza van, mert tényleg a sok kütyüzés nem feltétlenül okosít és egyértelműen ellehetetleníti a társas kapcsolatokat. Ráadásul a gyerekeid már Y generációsak, nem hinném tudnál fékezni és abban se vagyok biztos, hogy érdemes küzdeni. Mert, ha fáradt vagy (mert nem hagyod tabletezni, mialatt Te is pihenhetnél) akkor cseszheted az építőkocka-legó játékot, türelmetlen leszel és ideges, meg ott a másik gyerek, ez persze idővel (nem soká) kiegyenlítődik, a 3 év 3 év múlva semmi, legalább egyféle problémád lesz. Legalább olyan fontos az anya ép elméje és idegzete, mint a tablet. Ráadásul, amit be kell látni, ma ez a téma a gyerekek között, hogy mit játszott, mit ért el. Anno én a tv és pokemon témánál adtam fel.....egyrészt mert akkor kelhettem volna fél 7-kor hétvégén, mert a gyerek kelt és foglalkozni kellett volna vele, másrészt meg a többi nézhette, ha én tiltom, akkor őt kirekesztik (nem trendi). Minden kornak meg van a mumusa, ami a az adott kor ópiuma. (De a kóla és gyors kaja téren ellenálltam. Csak ha valamilyen zsúr, szülinap volt, akkor lehetett mekizni és kólázni, otthon nem volt.)
Basszus, nekem még a sok olvasást tiltották, mert rontja a szemet és zavartak ki a levegőre játszani. Aztán csak olvastam, csak elvégeztem az egyetemet a főiskolát meg a sok mást.
Egyébként is, mi mit csinálunk itt ? ismeretlenek ülnek itt-ott a gépek előtt és feszt értekeznek, vitatkoznak, stb nap, mint nap !
Pedig összejöhetnénk minden héten csapatostul arcostul és szocializálnánk....
Hmmm ?!

Untermensch4 2018.02.13. 15:24:10

@drlover: "Pedig összejöhetnénk minden héten csapatostul arcostul és szocializálnánk....
Hmmm ?!"
elméletileg igen. Gyakorlatilag az sem biztos hogy akik egy országon belül vannak, azok össze tudnának szervezni heti egy találkozót...
"(De a kóla és gyors kaja téren ellenálltam."
Erre a problémára egy progresszív és etikus módszert találtam ki. Mármint az a probléma hogy a gyerek látja hogy sok kólát meg egyéb cukrot eszek... szóval kezdettől arra hangsúlyoztam hogy a fejlődésben lévő szervezetnek mások a tápanyag- és egyéb szükségletei, felnőttként már van amit bír a szervezet amit gyerekként nem. A "trükk" az hogy nem hazudok, csak finom elhallgatással csúsztatok. Ha érdeklődik és utánanéz akkor nem keveredhetek ellentmondásba a valósággal.

2018.02.13. 15:42:37

@Untermensch4: Hidd el, alapvetően nem a földrajzi és idő probléma miatt nincs így. Az arctalanság biztonságos !
Egész jó a csúsztatásod......leszámítva, hogy a korral lassul az anyagcsere és pont a felnőttnek nem kellene szuperszájzolni a popóját, stb.
A gyerek nehogy ráleljen a blogos kommentjeidre és ne is tabletezzen, mert rájön !
simi-simi, csak a véredet szívom !

Untermensch4 2018.02.13. 17:22:10

@drlover: Szívjad nyugodtan. Ha a gyerek túlszárnyal mint mesterét, nem veszem zokon. Úgy tűnik örökölte a social engineer -tehetséget/érzéket. A nagyanyja ezt sztem azért veszi észre mert a volt férjére emlékezteti... :)
Pl eszegetünk egy kirakat-szerű étteremben (nem gyorskaját), szemben a cukrászda. Azzal vezeti fel a témát hogy "Mi van annál az embernél?" ...és nem egy jellemzően papírtálcán papírba csomagolt süteménynek látszó dolgot cipelő emberre mutat ahogy kilép a cukrászdából hanem egy szatyorral kilépő emberre... tabletezni szoktunk együtt (neki nem az a poén az autóversenyzős játékban hogy gyorsak legyünk meg sok pont hanem a "vezetési élmény", ő kormányoz én meg nyomkodom a pedálokat, tképp élőben is így tudnánk együtt vezetni...). Tesóm tett a tabletjeinkre ilyen bevezető-alapozó programozós-jellegű játékot, így van építő hozadéka is. Ha pedig megtanul olvasni és megfejti akár IT, akár összerakva az olvasható mozaikokat, akár abból a kevés emberből akaratuk ellenére kiszedve az infót hogy ez vagyok én, akkor már lesz olyan okos hogy el tudjam magyarázni neki mit miért csináltam. :)

Untermensch4 2018.02.13. 17:27:10

@drlover: Az arctalanság biztonságos, persze. Bár én élőben sem vagyok sokkal visszafogottabb (némi közléskényszer szóban jobban kiugrik az ember fejéből mint billentyűzettel).
De a földrajz lehet probléma ha messze vannak az emberek. Nekem egy öt fős baráti társaság összekocsmásítását tényleg komolyan tudta gátolni hogy összesen három kontinensen voltak az alanyok, de akivel mi itt voltunk a lángoktól öleltben, egyikünk is 100+ km-re, egyazon időpontban még az sem feltétlenül teljesült hogy elméletileg mindenki szabad, ha lenne telportálás akkor tudnánk találkozni, és ébren. :)

Irbisz 2018.02.16. 09:48:19

manapság ezen a téren, mivel ez már a jelen is, ami nélkül nehezebb élni, nem tiltani, hanem ésszerű használatra kell szoktatni a gyereket, és kontrollálni.
De bárki bármit is mond, bizonyos életkor alatt igenis kell korlátozni, akár tiltani is, bármilyen értelmes is egy gyerek, ezt épp saját káromon tudom illusztrálni :(
most levelezek a supercell-el, a google-el nagy bőszen és stresszelek több mint 1 hete (bár már látszik a fény az alagút végén), mert a 8,5 éves gyerkőc (aki az exnejemmel él), elköltötte egy havi hitelkeretemet (majd 5000 eurót) a hitelkártyámról egy hétvégén.
És hiába értelmes, hiába világosítottam fel a vásárlás pszichológiájáról (ti. olyan ügyes, ám etikátlan az algoritmus, hogy vásárlás után gyengébb ellenfeleket kap, igy győz sokat, halad előre, és úgy érzi hasznos volt a zsetont kiadni), azaz a veszélyeket is elmondtam neki, mégis csak túl fiatal, és hiába nem én nevelem, ez akkor is megtörténhetett volna épp, ha ott vagyok- mert nem kell ehhez olyan sok idő.
Szóval nem könnyű kérdés, szerintem életkor és érettségfüggő, kinél mire van szükség (szabadság, kontroll, korlátozás, tiltás, ezek kombinációja), ráadásul mikor.

csetlekbotlok.blog.hu 2018.02.16. 10:06:10

@Irbisz: Azért ez fájhatott :( IIyenkor érdemes kikapcsolni a wifit, ha anélkül is lehet játszani. Mi egy gyűjtögető, építgető, harcolós játékkal játszunk (így neveld a sárkányodat rajzfilm alapján), de azis tele van vásárlásra késztető extrákkal. Mondjuk ha rossz gombot is nyomna meg a gyerek, akkor sem tudna költekezni, mert nincsenek megadva a kártyám adatai.

2018.02.16. 12:41:45

@Irbisz: Te ? Ez, hogy történhetett ? Tényleg, tudta a kártyád adatait, a 8,5 éves gyerek ????

Irbisz 2018.02.16. 14:06:34

@drlover: Ah, nem is akarok erről beszélni mert amig nem kapom vissza a pénzt, nem tudok rendesen aludni ha épp eszembe jut (szerencse hogy az app fejlesztője már igent mondott, már "csak" a google akadékoskodik, de egy szaros amerikai cégtől mit is várjon az ember? (az app tulaja skandináv cég)). Illetve most az a pozitv hozzáállást próbálom gyakorolni, ennyi pénzem elment (a jog szerint igen), már csak jól járhatok és örülhetek minden egyes visszakapott eurónak mint plussz pénznek. Tegnap a Google call center egy fickójával jó fél órát beszéltünk...

Nem tudta a kártyaadatokat. Én vettem neki párszor ilyen virtuális drágakövet, ha mondjuk arénát lépett, és egyszer fáradtságból/figyelmetlenségből/szórakozotságból (épp folyik a válásom, nem ez életem legjobb időszaka) nem töröltem ki a kártyaadatokat a gépéről, vagy mellényomtam és elmentettem. És mivel az exszel van, ezt később észre sem vehetettem. És ő meg az "OK" gombr nyomva egyszer észrevette hogy tud vásárolni...

2018.02.17. 08:46:19

@Irbisz: ha nem menne siman, fordulj a sajtohoz vagy irj ram...van par otletem de ide nem irnam le....
Kar h a seggemben hordom az eszem...mert sajna akar mennyit seggeltem....kicsi maradt...

csetlekbotlok.blog.hu 2018.02.17. 09:48:17

@Irbisz: drukkolok h sikerüljön, és írj lovetnek, hátha :)

2018.02.17. 09:51:25

@csetlekbotlok.blog.hu: ....tood...veszélyesen k e r a t i v...tudok lenni....

2018.02.17. 11:41:48

@drlover:

"fordulj a sajtohoz"

Igen. És mit mondjon a sajtónak? Azt, hogy fáradtságból/figyelmetlenségből/szórakozottságból stb. hozzáférhetővé hagyta a hitelkeretét a gyereknek, aki költött belőle? Nem gondolod, hogy ezzel csak házhoz menne a pofonért? Szerinted JOGILAG kinek van igaza ebben a történetben?

Ettől függetlenül persze én is sajnálom a történteket, és remélem, hogy lesz a Google is annyira jó fej, hogy minél több pénzt visszaad.

Untermensch4 2018.02.18. 09:44:03

@zpetal: A sajtóak (=bulvár) kattintásszám kell. "Elrabolt egy családtól 5ezer eurót a google?" cím. A cikk végén vagy benne, apróbetűsen vagy jogilag védhetően a válasz, "nem". A népek többnyire fáradtságból/figyelmetlenségből nem olvassák végig a "túl hosszú" (=címmel együtt több mint két sor) cikkeket.
Már nem a hír szent hanem a hírnév, a vélemény pedig nem szabad hanem elszabadult.

2018.02.18. 11:02:49

@zpetal: ugye nem baj ha ezt itt nem fejtem ki??? De tobb eszet néztem ki belőled.....
Félő h szakbarbár lettél....
A fogyasztovédelem terén sok változás tortent...
Senkinek nem kell olyan hirverés miszerint kis gyerekek beetetése ....éretlensége kihasználása utján adja el a termékét...még akkor is ha papi vigyázatlan volt....nem mindenki IT guru....

Untermensch4 2018.02.18. 11:18:17

@drlover: Nem feltétlenül szakbarbarizmus. Lehet a jóhiszemű önkéntes jogkövetés és a jogokkal együtt járó felelősségben egyaránt erős hit is.

De ha pár év múlva visszatérünk a témára akkor kevésbé kibicként tudok hozzászólni. KB mire a gyerekem a vonatkozó (8-9 éves) korba ér, beérik (vagy nem, akár rohadni is kezdhet) a már elkezdett nevelési/oktatási módszerem gyümölcse és az exem új házassága is kb addigra válságba kerül, így lesz befolyásoló stressztényező is.
Persze azért is vagyok ily' arrogánsan magabiztos mert egy faék egyszerűségű barbár megoldással kerültem meg az ilyesféle, elektronikus pénzforgalmi problémákat, nem művelek elektronikus pénzmozgatást. Így az esetleges problémát majd a volt feleségem (vagy az új férje) bankkártyáján/hitelkártyáján keresztül szemlélhetem majd.

A fogyasztóvédelmileg/etikailag szükséges erőszakosabb jogszolgáltatást egyébként lájkolom.

2018.02.18. 12:13:37

@drlover:

"Senkinek nem kell olyan hirverés miszerint kis gyerekek beetetése ....éretlensége kihasználása utján adja el a termékét..."

A google play felhasználási feltételeit elolvastad azért?
play.google.com/intl/hu_hu/about/play-terms.html

"Életkorra vonatkozó korlátozások. A Google Play használatához Önnek rendelkeznie kell érvényes Google-fiókkal („Google-fiók”), amelyre a következő életkorra vonatkozó korlátozások érvényesek. Ha Ön országában kiskorúnak minősül, rendelkeznie kell szülője vagy törvényes gyámja engedélyével a Google Play használatához és a Feltételek elfogadásához. A Google Playen lévő konkrét Tartalmak és funkciók használatára esetlegesen vonatkozó további életkor-korlátozásokat is be kell tartania. A családfelelősöknek és a családtagoknak ezeknek a további követelményeknek is meg kell felelniük. "

"Az alábbiakban láthatja a Google-fiók birtoklására vonatkozó alsó korhatárokat:
Amerikai Egyesült Államok: 13 éves kor felett, kivéve a Family Link szolgáltatásban 13 év alatti gyermekek számára létrehozott Google-fiókokat
Spanyolország: 14 év felett
Dél-Korea: 14 éves kor felett
Hollandia: 16 éves kor felett
Minden más ország: 13 éves kor felett"

"A Google Play visszatérítési irányelvei
Megjegyzés: Ha megadod valakinek a fiókod vagy a fizetési módod adatait, ha úgy tűnik, hogy visszaélsz az irányelveinkkel, illetve ha nem véded fiókodat hitelesítéssel, akkor általában nem tudunk visszatérítést biztosítani."

Ezek után a googlet érdekes lenne szerintem a kiskorúak megtévesztésével vádolni. (Egyébként jelen esetben alkalmazáson belüli vásárlás volt.) Csak a végén nehogy egy kártérítési per szenvedő alanyaként találja magát a vádló a jó hírnév megsértése miatt. :)

Amúgy meg nyilván elismerésre méltó a segítő szándékod, de bocs, nem tartom túl szerencsésnek, ha valaki számonkérhető megbízási szerződés és felelősségvállalás nélkül ad jogi tanácsokat. Bocs, de ez a véleményem.

Untermensch4 2018.02.18. 12:24:53

@zpetal: Én nagyon viccesnek találom hogy egy jogász aki tudja hogy a a jog nem univerzális, mindenható és szent, rugalmasan incselkedik a törvény kijátszásával... :)

Olyan választ sztem nem tudsz kicsikarni belőle ami etikai/jogi problémákat okozhatna máshol, más ügyben neki...

2018.02.18. 12:51:16

@Untermensch4:

Egy jogásznak szerintem nem a "törvény kijátszásával" kéne incselkednie, pláne nem ötletelés szintjén, más kontójára. Mert a végén még úgy jár az a más, mint Kohn bácsi a tanmesében, amikor segítséget kér a csodarabbitól, mert döglenek a libái. Aztán amikor már a rabbi tanácsait követve is megdöglött végül az összes, a szent ember csak széttárja a kezét, hogy kár, pedig még annyi jó ötletem lett volna. :)

Untermensch4 2018.02.18. 13:12:13

@zpetal: A rabbi nem állatorvos... :) így nem analóg példa. Ha vki a saját szakterületén látja a korlátokat amik nem a természet törvényei hanem emberi korlátoltság okán léteznek akkor sztem nem fog csőlátásos favágóvá változni ha van benne kreativitás. :)

Irbisz 2018.02.19. 09:52:42

@zpetal:
Egyébként teljesen igaza van a sajtóval, helyesebben a nyilvánossággal, uis. jogilag elvileg nem lenne túl kedvező a helyzet, ebben igazad van. Épp ezért nem is ilyen irányú érvelés vezet eredményre, nem is ilyenre hivatkoztam. Ha nem vezetett volna eredményre (mivel az ő accountját az apptilajdonos már zárolta, és azt irták elkezdtik a visszafizetési folyamatot gondolom jó úton járok), akkor jött volna finom utalások arra, hogy nyilvánossághoz fordulok (nem feltétlenül sajtóhoz), a uis. ez főleg nyugat-Európában aktiv és érzékeny kérdés, addiktivakká teszik a gyerekeket, és 1-1 ilyen okozhat komoly anyagi nehézséget. Ott ez jó munició lenne azok kezében akik korlátoznák valamiképp ezt a piacot. Ezen túl a brand védelme fontosabb 1-1 nevesebb gyártónak, mint szaros 5000 euró, nem hiányzik nekik hogy terjedjen 1-1 ilyen megosztás Németországban (ott él a fiam), és ki tudja mennyi szülő vízionálva magát iylen helyzetben és korlátozná, töröltetné gyereke clash royal használatát, és nem venne többé neki semennyit erre a játékra. Egy-egy ilyen ügyön már rövidtávon is sokkal többet buknának mint ez az összeg, az imidzsvesztés sokkal nagyobb kár, mint visszafizetni ezt az összeget.
És ezen túl egy finn cégnél még jelent valamit a társadalmi felelősségvállalás is, ez nem orbanisztán :)
Az más kérdés, hogy valami kis sufni appíró, akinek komoly összeg ennyi pénz, az máshogy állna a kérdéshez, mint egy +100 millió letöltést elérő, jól futó játék jogtulajdonosa, na akkor lettem volna igazn bajban ...
Egyébként nem vagyok jogász, de a németeknél nem biztos hogy nem lehetne nyerési eséllyel is akár pert indítani (ők ott élnek, a kártyám is német), mert a vásárlási feltételeket elfogadó nyilatkozat egy 8,5 éves gyerek esetén kétséges mennyire helytálló jogilag.

Irbisz 2018.02.19. 10:06:07

@zpetal: Ez pont igy van, ennek alapsoan utánanéztem, ezért nem is a jogi irányban mentem :)
Egyébként meg a szituáció és a tények leirása annak beismerésével együtt hogy hibáztam (akár azzal együtt amit belinkeltél), nem hitelrontás sem a G., sem az appulajdonos irányában.
Egyébként épp ezért szoktak emberek olyan esetekben, amikor a jog nem, de az "igazság" az ő oldalakun áll, a nyilvánossághoz fordulni, mert egy nagy cég sem szeret negatív szinekben a nyilvánosság előtt feltünni.

Sőt, gyakran ez sem kell. A DHL egyszer csomagkézbesítésnél (lehet h. jogszerűen) pofátlanul és fogyasztói szemmel nézve abszurdan járt el, és hiába reklamáltam, hivatkoztak ilyen olyan szabályzatra, belső előírásukra.
Na utánanéztem mi a német DHL vevőreklámációs elérhetősége, és ezután írtam nekik ujra, hogy ha 1 napon belül nem oldják meg, az ott megadott elérhetőségre elküldöm az egész esetet, a céges politikájuk megfelelő pontjaira való hivatkozással, amiben a vevőközpontúság és elégedettség lépten-nyomon előfordult.
"Érdekes" módon másnapra sűrű bocsánatkérések közepette mégis el tudták intézni amit előzőleg nem lehetségesnek tituláltak.

De egyébként mint irtam, a pénzre már keresztet vetettem, ha visszajön azt nyereségként fogom kezelni, nem csak ugy hogy nullszaldós vagyok :)

2018.02.19. 11:05:59

@Irbisz: na, asszem egy éltre elment a kedvem a segítség felajánlástól...
Különösen arra figyelemmel, hogy még vázlatosan se fejtettem ki, hogy mire gondoltam...
De sebaj, itt van minden blogok Zizije, aki globális polihisztor !

drlover (törölt) 2018.02.19. 12:34:09

@zpetal: menthetetlen vagy ! felületes a végtelenségig, a kötözködés az istened, akinek oltárán az eszedet már feláldoztad. Tájékozottságod erősen bit szagú, valós információd a világról elégtelenek.

Tudod, és vállalom: ma már hála 2/3-ados pusztításnak, maga a jogrend jogellenes, ellentétes szabályok tömkelege, érthetetlen alkalmazhatatlan dilettáns erkölcstelen szabályozás....
A polgároknak ebben kell vergődniük, naná, hogy aki nem kreatív elvérzik.
Te Nagyon Okos, ha egyszerre ugyanarra 4 különböző szabály vonatkozik melyiket tartod be ??????

De hát mit is várhatnánk Tőled.....????

drlover (törölt) 2018.02.19. 13:17:16

@Miska Kancsó: Igazad van ! Időröl időre próbálkozom...sokáig menni is szokott, de most nagyon kiverte a biztosítékot, nem hüjeségével, hanem azzal, hogy belepofázott valamibe amihez lövése sincs és pont akkor, amikor segítséget ajánlottam.
Psszt ! szerencse, hogy nincs itt a Vegeta, már okádná rád a szent nyelvi tisztító tüzet....azt írtad szinbiózis........
Naaa....én már csak ritkán szólok hozzá....Zizihez, a Királynő felségjogilag pofozhatja, az ő kiváltsága. Mia meg a kiképzője, úgyhogy neki muszáj szegénynek.....

Untermensch4 2018.02.19. 13:25:10

@drlover: DQ azért szép támadási felületeket szokott adni neki... :) akkoriban sztem még nem annyira voltál bazmegpolgár amikor alkalmasint egy posztnál első kommentek között DQ berobbant és lassítás nélkül három embernek is osztott "férfiszív"-kommentet... :) úgy tűnik Zé emlékszik ilyenekre és nem fogadja el az "ingadozó kedélyállapot"-megfejtést. :)

drlover (törölt) 2018.02.19. 13:30:32

@Untermensch4: ....igen már itt is ment az utalgatás az akkor éppen lezárt blogra....

ételizésítő 2018.02.22. 19:31:39

@zoldborso:
Szerintem te most ironizálsz.

@drlover:
"összejöhetnénk minden héten csapatostul arcostul és szocializálnánk."
1. Ahhoz ki kell mozdulni otthonról, szóval nem jó.
2. Ha nem tömegszexbe torkollik, akkor értelme sincs.

Egyébként nagyon szar életem lehet, se telefonon, se tableten, se számítógépen nem játszottam még. Illetve hazudok, számítógépen a 90-es évek elején többször is pasziánszoztam, és a legnagyobb aknakeresőn is többször végigjutottam, meg korábban tetriszeztem is párszor.
Bár amennyire emlékszem, nem kaptam volna komolyabb sírógörcsöt, ha azt mondják, hogy az életben nem játszhatok velük többet.

Mia and me 2018.02.22. 20:20:20

@Untermensch4: Z nem emlékszik ,hanem APP és eltárol/lement mindent, kategorizálva :)

A Zinternet nem felejt... lehet ő az egész internet .... :)

Irbisz 2018.03.13. 13:51:24

@zpetal:
Mondtam hogy nem a jogi megközelítés a sikeres, tegnap végre visszakaptam mind a 4700,76 eurómat!!!! :))

Szóval hiába idézgetted be ezt a sok szir-szart, sikerült elintézni, igaz a G. kikerülésével, aki igazi szarrágó amcsi cég módjára állt a kérdéshez.

LucretiaBorgia 2018.03.13. 14:22:16

@Irbisz: Akkor nem egész 300 EUR "csak" a bukó. Azt el lehet viselni, még ha fáj is. Ügyes vagy !

csetlekbotlok.blog.hu 2018.03.13. 15:10:00

@Irbisz: :)))) tök jó! grat. akkor a blogtalin az első kör sört te állod? :P
csak vicceltem :) azért ez nagy kő :)

Irbisz 2018.03.14. 17:03:39

@LucretiaBorgia: annyi sem, mert nem az egész keret állt rendelkezésre amikor elkezdett költeni.
de amig le nem zárult, sok stresszes órát okozott - ha balszerencsémre eszembe jutott éjszaka, akkor álmatlan órát is.

Irbisz 2018.03.14. 17:04:41

@csetlekbotlok.blog.hu:
ha nincs túl sok ember, miért ne?
ha igen, akkor csak neked :)

csetlekbotlok.blog.hu 2018.03.14. 19:55:45

@Irbisz: ha lesz valaha, akkor szólok :) de szerintem lesz, miért ne :) 4-5 embernél nem számítok többre. csak a legelvetemebbültek :D