Trollok az életemben
2020. január 13. írta: csetlekbotlok.blog.hu

Trollok az életemben

Régen nem ismertem fel őket. Hagytam, hogy behatoljanak a területemre, és végigtapossanak az ágyásokon. Éreztem, hogy valami nem stimmel, hogy nem kéne hagyni, de talán a kíváncsiság, vagy egyéb, még hívta is őket, csalogatta.

Úgy véltem, képes vagyok megszelídíteni eltorzult lényüket. Hogy érdemes. Hogy van a vadságukban, ádázságukban, egy titokzatos ok, amit meg kell értenem. Ami meggyógyítható. Nem számított a letaposott palánta, nem számított semmi.

Olyan voltam, mint a kíváncsi kutyakölyök. Mindenhova odadugtam az orrom, megkergettem a zörgő falevelet, nekimentem a kieresztett karmú macskának, és vicsorogtam a nálam háromszor akkora vérebre.

Makacsságom nem ismert határokat. Nekimentem a falnak százszor is, mert majd én betöröm. De leginkább a fejem sikerült.

A Trollok meg szaporodtak, jöttek és pusztítottak. Mert ehhez értenek. Még csak azt sem mondanám, hogy rosszindulatból. Ők egyszerűen ilyenek. Mindig övék az utolsó szó, az utolsó csapás. Eszköztáruk a bemocskolás, megalázás, sértegetés. Legyűrni a másikat. Betemetni.

troll.JPG

Sok ideig tartott mire megtanultam, hogyan kezeljem őket. Egyszerűen nem volt védekezési technikám ellenük. Na és persze az ego… Mert majd én jól nem hagyom, és szembeszállok! Erős vagyok, és nálam az igazság! Igazság! Ugyan már! Mi jelentősége van? Miért érdekes, ha közben belehalok? Fel sem tűnt, hogy pont ezzel sétáltam bele buta játszmájukba. Néha csak úgy győzhetsz, ha nem harcolsz.

Nem ismertem fel, hogy minden csak manipuláció. Irányítás, befolyásolás. Nem ismertem fel a mögöttes indokokat. Azt hittem, a ráhagyás és arrébbállás a gyengeség jele lenne részemről. Megadás, beismerés.

Mindig az foglalkoztatott, miért csinálják? És vajon igazuk van-e? És sose tettem fel azt az egyszerű kérdést: akarok én ezzel a Trollal bármit is kezdeni? Szeretném, ha a barátom lenne? A cinkosom? Párom? Szövetségesem? Akarja a fene! De az ÉN, mint alany, sose szerepelt a fejemben. Csak az Ő. Meg a küzdés, a csata izgalma persze. A nyerni akarás egy felesleges és értelmetlen fiktív viadalban. Ily módon kiszolgáltatottá, áldozattá váltam. És a Troll keményen rombolt.

Ma már talán túl vagyok a leckén. Felismerem, érzékelem a veszélyt. Látom a megbújó szándékot, a hát mögé rejtett bunkót, a sérült „ő”-t. Érzem a rothadó bűzt. Hallom a szavakba varrt gondolatot, a torzítást, a hamisságot. És már nem táplálom őket. Nem adok nekik enni, inni, nem gondozgatom, babusgatom. Hagyom, hagy menjenek utukra.

Még olykor felbukkannak. Elhaladnak a kerítés mellett. De már nem tudnak hozzám érni.  

 

További információk troll témában: ITT. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csetlekbotlok.blog.hu/api/trackback/id/tr3915406776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2020.01.15. 06:32:03

Gyönyörűen és poetikusan sikerült megírnod a semmit.

Nem, nem vagyok troll.

És értem, hogy ezzel most elmondtad, hogy nagy kő esett le a szívedről. De ez egy mondatban pontosan ugyanolyan súlyú, mint 100-ban. Ha tehát mondtál volna valamit arról, hogy miről ismerszik meg a troll, mit tett veled - bármit, amiből az olvasód tanulhat, az hasznosabb lett volna. Mert így csak a konzekvenciát értettem meg. Amit én például előtte is tudtam. De aki még nem tart ott, ahol Te, az továbbmegy majd az Ego útján.

Szóval kicsit több részletet, ha szabad kérni, mert így csak belekiáltottál a szélviharba...

csetlekbotlok.blog.hu 2020.01.15. 06:52:40

@Dan da Man: Azért mert vki kritikát fogalmaz meg, nem lesz troll.

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2020.01.15. 07:42:23

Szia Cseti! újra játszol, újra élsz? :)

bedeccus 2020.01.15. 15:05:08

@Dan da Man: Igen, csatlakoznèk a vèlemènyèhez. Mivel nincs súlya, valódi törtènete az īràsnak , nem tudjuk se az īrót sem magunkat hovà helyezni , nem tudunk következtetèseket levonni , vagy tanulni belôle. Próbàlok nem rosszindulatot sugallni (trollkodni ) , de īgy tènyleg van egy olyan èrzete, hogy van a hópihe lelkületû ès csak egyetemes ètèkeket kèpviselò jó szerzô, meg a nagyon rossz màsok . Kb pont úgy mint egy mesèben ( làsd az illusztràciót) Ezàltal az “Èn” indokolatlan dicsôītèse is àthallik simàn az īràsból... Az àrnyalatok nagyon fontosak lennènek , vannak olyanok akik nem is gondoljàk , hogy rosszat tesznek tettek ,illetve szeretnènenk javulni , fejlôdni. Csak remèlni tudom ,hogy az īró ezzel együtt tud èrteni . A mai az “ènünk “ fejlesztèsèrôl szól , megismerni önmagad. Mekkora öngól.... Csak kapcsolatban tudjuk magunkat ,màsokat egymàst megismerni. A kapcsolatokat kellene fejlesztenünk. Kicsit off topik lett a vège a kommentemnek de. hogy úgy èrztem illik ide.

csetlekbotlok.blog.hu 2020.01.15. 15:12:23

@bedeccus: szeretném felhívni a figyelmet az utolsó mondatra, és a "gyakorlati útmutatóra" :) (ma kikerült cikk) megértettem az első komment alapján, hogy kell a konkrétum, bár ez nem a "majd én megmondom a tutit blog" . Ez alapján lehet, némiképp öncélú is.

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2020.01.15. 17:39:24

@csetlekbotlok.blog.hu: ööö, ha most azt kérdezem, hogy "de mi történt? Egy éve még azt mondtad, hogy minden rendben van", akkor én most troll vagyok? Bár ahogy szalad az idő, lehet, hogy másfél éve volt.

LucretiaBorgia 2020.01.15. 18:47:39

@csetlekbotlok.blog.hu: Esküszöm h a másik posztot még nem olvastam, de mint szinte a kezdetektöl a vég utolsó pillanatáig törzskommentelő a blogodon es idestova másfél éve poszterként, bloggazdaként és aktív kommentelőként napi tapasztalatot szerzett személy állíthatom:
Ha személyes tapasztalatról, ne adja isten sérelemről írsz akkor rinyálsz, picsogsz, megkapod, h minek blogol az olyan, aki érzékenykedő nebáncsvirág és nem bírja az adok-kapokot. Itt jegyzem meg, hogy minnél több személyes konkrétumot irsz, annál inkább beléd állnak. Igy volt vagy igy volt?? Naná, hogy így. Itt voltam, itt tanultam, azóta meg magamnál.
Ha nem írsz hitelessé tevő személyes konkrétumot, akkor meg mese, nem megalapozott, légből kapott és így tovább...
Nem tudsz jót tenni. Ezért tégy úgy, ahogy legalább neked komfortos.
Ha visszaállitanád a blogodat és vki hajlandó lenne egy hetet rászánni, hogy elolvassa vagy szépen végig menne a miénken a kezdetektől látná miről írsz, az utolsó betűig. De ne legyek magafeléhajló kezű szent, a legtöbb blogon feluti a fejét a témát casus belliként megragadó, azt direkt a saját frusztrációja kieresztése miatt elterelő, öncélúan trágárúl és/vagy maróan, személyeskedően fröcsögő troll.
Ez a blog világ, és ez a közösségi média. Megfékezhetetlen.

bedeccus 2020.01.15. 18:52:25

@csetlekbotlok.blog.hu: Hàt igen, bocs. Te vagy a fônök

csetlekbotlok.blog.hu 2020.01.15. 18:54:56

@bedeccus: na ugye :D :D :D de modnom, megírtam kik a trollok (számomra, és hogyan bántanak... kívánságotok szerint, hátha vki tanul. bár én sose tanultam más hibájából)

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2020.01.16. 09:49:11

@LucretiaBorgia: a trollhatározó posztban gyanúsan sok az olyan elem, ami csak IRL jön elő, nem itt a blogvilágban.

LucretiaBorgia 2020.01.16. 09:56:16

@Egon Estragon: Igen, közben olvastam. Jeleztem is. Mondjuk Cseti definiálta, h neki mit jelent, de a troll sztem mindenkinek, mint netes jelenség rögzült.

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2020.01.16. 10:01:34

@LucretiaBorgia: de nem elég alapos. Vannak jó trollok is, lásd pl. Trollhunters :) (de ne trollkodjuk szét ezt a posztot :) )

Tapasztalt Betonaszfalt 2020.01.20. 08:48:11

@LucretiaBorgia: hogy én is trollkodjak egy jót, ide kívánkozik a következő bölcs mondás :
" Aki k-rvának áll, az ne csodálkozzon, ha meg...sszák."
Szalonképesebben nem üt annyira, de úgy fordítanám le, hogy aki bloggernek áll, az ne csodálkozzon, ha gyakran szembesül ( érted? szembesül... ) az olvasóival. :D

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2020.01.20. 09:32:00

@Tapasztalt Betonaszfalt: Ez felveti a kérdést, hogy mennyi értelme van a blog.hu felületét használni énblognak, önismereti kibeszélőnek, stb. Szerintem van létjogosultsága annak, hogy teljesen nyíltan beszéljünk a problémáinkról, de tagadhatatlanul ügyesen kell csinálni. Sokszor két ellentétes erőt kell valahogy egyensúlyra hozni: egyfelől a véleménynyilvánítás szabadságát meg kell adni, másfelől az öncélú pocskondiálást ki kell szűrni. Nincs éles határfelület a kettő között, és tévedni is lehet: tűnhet egy jószándékú, de nyersen megfogalmazott vélemény szándékosan bántónak és egy szándékosan bántó embert is láthatsz jóindulatúnak, ha ügyesen fogalmazza meg a kommentjét.

Azért ezt 7/24 élesben csinálni az IRL élet mellett nem könnyű.

Tapasztalt Betonaszfalt 2020.01.20. 12:44:05

@Egon Estragon: Az ilyen önismereti kibeszélő blogoknak - nevezzük most így -, az a legnagyobb baja, hogy az olvasóközönségnek csak kis része tud azonosulni a felvetett problémákkal, rosszabbik esetben pontosan az "ellenkező " oldalon áll, ellentétes tapasztalatokkal.
Szép dolog a két szemben álló erőt valahogy egyensúlyra hozni, de én nem lennék annak a bírónak a helyében, aki egy vidéki meccsen bármelyik csapat ellen büntetőt fúj. Akármilyen ügyesen is fú(úúúújjjj)j. :D
Pedig az "csak" egy sport.
Tudjuk, hogy bírók márpedig vannak ( ki tudja, mi vezérelheti őket?), csak meccs után ritkábban találkozni velük egy kis közönségtalálkozóra. :)